I. INTRODUCERE:
Gamã de utilizare: ape uzate menajere, uÅŸor biodegradabile, provenite din gospodãrii ÅŸi construcÅ£ii de tip pensiuni, moteluri, hoteluri, case de vacanÅ£ã, e.t.c.
Sistemele pentru epurarea apelor reziduale cu substanÅ£e biodegradabile EUROTANK (ETK)se bazeazã pe:
fenomene fizice ale transferului de masã;
fenomene chimice (reacÅ£ii de hidratare, hidrolizã, modificări ale pH-ului,
etc.);
fenomene biochimice (reacţii catabolice, anabolice, inhibarea reacţiilor
enzimatice);
fenomele hidraulice (timpi de retenÅ£ie, distribuÅ£ia apei uzate în reactor).
MinistaÅ£ia de epurare a apelor uzate menajere funcÅ£ioneazã pe baza biodegradãrii biologice prin favorizarea dezvoltãrii ÅŸi înmulÅ£irii unor microorganisme care consumã materia organicã din apa uzatã menejerã. De aceea se impun respectate condiÅ£iile de viaÅ£ã ale acestor microorganisme. Pentru pãstrarea eficienÅ£ei epurãrii trebuie asigurate condiÅ£iile de viaÅ£ã ale acestora, fãrã deteriorarea temporarã sau totalã. În cazul în care se constatã deficienÅ£e în funcÅ£ionarea ministaÅ£iei se vor lua mãsuri de identificare a cauzelor acestora conform specificaÅ£iilor din capitolul întreÅ£inerea ÅŸi verificarea ministaÅ£iei de epurare Eurotank (ETK).
În perioadele în care ministaÅ£ia de epurare nu primeÅŸte ape spre epurare în mod regulat sau primeÅŸte ape insuficient de încãrcatã organic existã pericolul ca randamentul de epurare al ministaÅ£iei sã scadã. Pentru evitarea acestor situaÅ£ii se recomandã adãurarea de material organic , aerarea sã se realizeze intermitent precum ÅŸi folosirea unor compuÅŸi chimici organici de fosfor care sã asigure nutrienÅ£ii necesari funcÅ£ionãrii.
Pentru asigurarea unei funcÅ£ionãri eficiente a echipamentelor de epurare sunt necesare respectarea cerinÅ£elor ÅŸi restricÅ£iilor impuse în acest manual asupra lichidelor / substanÅ£elor deversate în staÅ£ia de epurare.
ÎntreÅ£inerea ÅŸi exploatarea staÅ£iei trebuie sã fie realizatã de cãtre personal calificat ÅŸi trebuie sã fie utilizatã în conformitate cu instrucÅ£iunile din acest manual.
II. SE INTERZICE:
1. Se interzice deversarea în staÅ£ia de epurare a substanÅ£elor chimice puternic acide (acid clorhidric, e.t.c.), puternic bazice, soluÅ£ii cu rol de albire, detergenÅ£i nebiodegradabili (detergenÅ£i fosforici, e.t.c.), detartrant, insecticide, fungicide.
2. Se interzice aruncarea în sistemul de canalizare ÅŸi staÅ£ia de epurare a corpurilor solide (deÅŸeuri textile, deÅŸeuri de cauciuc, tampoane, deÅŸeuri de plastic e.t.c.). Pentru evitarea pãtrunderii corpurilor solide în staÅ£ia de epurare ÅŸi blocarea funcÅ£ionãrii corespunzãtoare a staÅ£iei de epurare este indicat ca înainte de gura de admisie a staÅ£iei de epurare sã fie amplasat un grãtar de reÅ£inere a corpurilor solide.
3. Se interzice decuplarea staÅ£iei de epurare de la sursa de alimentare cu energie electricã (cu excepÅ£ie perioadelor de revizie ÅŸi reparaÅ£ii).
4. Se interzice aruncarea de hârtie igienicã în cantitãÅ£i excesive.
5. Se interzice evacuarea în sistemul de canalizare ÅŸi staÅ£ia de epurare a unor cantitãÅ£i mari de uleiuri provenite din bucãtãrii, grãsimi animale ÅŸi vegetale. Dacã existã o evacuare regulatã de uleiuri ÅŸi grasimi alimentare, atunci se impune amplasarea înaintea ministaÅ£iei de epurare a unui separator de grãsimi.
III. INSTALARE:
Se excaveazã o groapã de dimensiuni mai mari decât dimensiunile exterioare
ale ministaţiei de epurare;
Se realizeazã nivelarea fundului gropii prin aplicarea unui strat de nisip;
Se verificã sensul de curgere al apei (admisieevacuare);
Se introduce în groapã ministaÅ£ia de epurare;
Se verificã verticalitatea ÅŸi orizontaneitatea ministaÅ£iei de epurare;
Se realizeazã mufãrile conductei de admisie respectiv ale conductei de evacuare;
Se realizeazã conexiunile cu sursa de alimentare cu energie electricã;
Se verificã eventualele neetanÅŸeitãÅ£i ale mufelor ÅŸi existenÅ£a curentului electric la
bornele suflantei;
Se umple spaÅ£iul rãmas liber între ministaÅ£ie ÅŸi pereÅ£i. Concomitent cu umplerea
cu pãmînt a spaÅ£iului se realizeazã umplerea ministaÅ£iei cu apã;
Se recomandã amplasarea înainte de ministaÅ£ia de epurare a unui cãmin de canalizare unde se sã poatã realiza vizitarea ÅŸi curãÅ£area.
IV. PORNIREA MINISTATIEI DE EPURARE
In mod normal, pornirea ministaÅ£iei de epurare se realizeazã prin instalarea acestuia conform proiectului de instalaÅ£ii, umplerea cu apã curatã, conectarea la reÅ£eaua electricã (220V/50 Hz) a suflantei, reglajului volumului de aer prin difuzori astfel încât sã se asigure maximizarea ÅŸi uniformizarea fluxurilor de aer provenit de la difuzori, urmând ca ministaÅ£ia de epurare sã intre natural în parametrii de lucru corespunzãtori în aproximativ 2030 zile, perioadã suficientã pentru formarea peliculei de bacterii.
Dacã se doreÅŸte accelerarea vitezei de amorsare se recomandã iniÅ£ializarea staÅ£iei cu nãmol activ dupã cum urmeazã:
- UmpleÅ£i cu apã curatã aproximativ ¾ din capacitatea ministaÅ£iei;
- Dacã nãmolul activ nu este disponibil, se vor folosii produsele pe bazã de bacterii.
3. UmpleÅ£i în întregime staÅ£ia, conectaÅ£i aeratorul ÅŸi reglati dispozitivele de aerare, verificaÅ£i ca fluxul de apa creat de difuzori este uniform;
4. staÅ£ia de epurare poate fi folositã imediat, iar parametrii de lucru corespunzatori se ating în maxim 30 zile în funcÅ£ie ÅŸi de temperatura mediului ambient.
- Dacã la scurt timp de la pornire apare spuma în exces în compartimente, se recomandã îndepartarea periodicã a acesteia sau folosirea agenÅ£ilor chimici anti-spumã pânã la intrarea în parametrii a staÅ£iei. Trebuie de asemenea urmãrit dacã aceasta cauza nu este legatã ÅŸi de folosirea în exces a detergenÅ£ilor.
V. INTRETINEREA SI VERIFICAREA MINISTATIEI DE EPURARE
EUROTANK (ETK)
AtenÅ£ie!Nerespectarea normelor de utilizare ÅŸi inspecÅ£ie/întreÅ£inere pot transforma ministaÅ£ia de epurare într-o sursã de poluare, afectând sãnãtatea dumneavoastrã ÅŸi a vecinilor, precum ÅŸi starea mediului înconjurator.
Pentru a putea asigura funcÅ£ionarea corectã a ministaÅ£iei de epurare, este necesar ca întreÅ£inerea ÅŸi inspecÅ£ia periodicã sã fie facutã de personal calificat ÅŸi cu instrumentele adecvate. Din acest motiv, contractul de întreÅ£inere inspecÅ£ie se face numai cu firme autorizate.
a) Intreţinerea / inspecţia trebuie efectuata de personal specializat.
Pentru a efectua întreÅ£inerea ÅŸi inspecÅ£ia ministaÅ£iei de epurare sunt necesare tehnici speciale. Primăriile locale pot efectua aceste operaÅ£iuni prin agenÅ£i proprii sau firme agreate.
b) FrecvenÅ£a întreÅ£inerii / inspecÅ£iei.
IntreÅ£inerea / inspecÅ£ia unitãtii de epurare trebuie realizatã în conformitate cu specificaÅ£iile tehnice ale fiecãrui produs.
De exemplu: In cazul unui sistem ce deserveÅŸte 5-10 persoane întreÅ£inerea / inspecÅ£ia se va efectua cel puÅ£in o datã la 3 luni.
c) Frecvenţa folosirii vidanjei pentru curăţare
Frecvenţa de vidanjare la o utilizare normală: o dată pe an sau mai rar dacă se folosesc produse bazate pe bacterii specializate.
d) Înregistrările întreÅ£inerii, inspecÅ£iei ÅŸi curăţării epuratorului Astec
AtenÅ£ie! Specialistul în întreÅ£inerea sistemului de epurare trebuie sã consemneze pe un formular standardizat rezultatele inspecÅ£iei, operaÅ£iunile de întreÅ£inere -curãÅ£are efectuate ÅŸi sã obÅ£inã semnatura de confirmare a beneficiarului. Înregistrarile se arhiveazã la firmã pe o perioadã de minim 3 ani.
1) Verificarea orificiilor de intrare ÅŸi deversare (descãrcare):
VerificaÅ£i vizual orificiile de acces în ministaÅ£ia de epurare, dintre compartimente ÅŸi la ieÅŸirea acesteia, urmãrind dacã sau produs blocãri sau aglomerãri ce ar putea obstrucÅ£iona curgerea lejerã a apei menajere de la intrare la ieÅŸire.
În cazul în care constataÅ£i obturarea orificiu trecere îndepãrtaÅ£i corpurile care provoacã obturarea.
2) Verificarea surselor de miros:
ControlaÅ£i sursa de mirosuri la faÅ£a locului înainte ca mirosul puternic sã vã
afecteze simţul olfactiv.
Identificaţi cauza (cauzele) mirosului (mirosurilor).
În cazul în care constataÅ£i mirosuri puternice de canal ÅŸi sulf, cauza ar putea fi o aerare insuficientã iar pentru remedierea problemei verificaÅ£i difuzorul de aerare, funcÅ£ionarea suflantei, integritatea conductei de aerare.
În cazul constatãrii de volum mare de sediment se impune vidanjarea urgentã ÅŸi adaos de bacterii.
O altã cauzã ar putea fi etanÅŸarea defectuasã a capacelor ÅŸi pentru aceasta se va verifica integritatea capacelor ÅŸi a ramelor.
În condiÅ£ii normale de funcÅ£ionare, ministaÅ£ia de epurare poate emite o cantitate mai mare sau mai micã de mirosuri, în funcÅ£ie de diferite condiÅ£ii.
3) Verificarea primului compartiment:
Verificaţi starea materiei flotante şi sedimentate.
· EfectuaÅ£i un control vizual, mãsuraÅ£i acumulările de materie flotantã ÅŸi sedimentatã cu o Å£eavã transparentã etalonatã.
În cazul constatãrii de acumulări de materie flotantã în strat mai gros de 15 cm cauza ar putea fi vidanjarea întîrziatã ÅŸi o cantitate mare de material nebiodegradabil în ministaÅ£ie. Pentru remediere se impune vidanjarea urgentã.
4) Verificarea compartimentului de aerare:
· EfectuaÅ£i un control vizual ÅŸi/sau cu un oxigenometru mobil.
În cazul constatãrii cã fluxul de apã nu este uniform, cauzele ar putea fi:distribuÅ£ia aerului nu este bine reglatã; poziÅ£ia difuzorilor de distribuÅ£ie a aerului nu este corectã; porii difuzorilor sunt înfundaÅ£i. Pentru rezolvarea problemei se recomandã: corecÅ£ia poziÅ£iei difuzorilor; curãÅ£area conductei de admisie aer; curãÅ£area difuzorului.
În cazul în care se constatã cã oxigenul dizolvat este în cantitate mai micã de 1 mg/l se împune verificarea conductei de admisie aer; verificarea difuzorilor ÅŸi înlocuirea acestora dacã este necesar; verificarea funcÅ£ionãrii suflantei.
5. Verificarea compartimentului de sedimentare final
· efectuati un control visual asupra materiei flotante.
În cazul în care constataÅ£i o cantitate mare de materie flotantã, cauza ar putea fi o concentraÅ£ie mare de solide în suspensie sau acumulãri de nãmol pe fundul compartimentului de sedimentare. Pentru remediere se va transfera materia flotantã în primul compartiment ÅŸi se va realiza curãÅ£area regulatã cu recircularea nãmolului în primul compartiment.
Procedeu pentru curãÅ£area compartimentului de contact cu aerare cu
transferul nămolului sedimentat în primul compartiment
CurãÅ£area se executã atunci când suprafaÅ£a de contact se colmateazã datorită îngroÅŸãrii excesive. Dupã curãÅ£are, se opreÅŸte suflanta pentru 10 minute în vederea sedimentãrii biopeliculei în exces, dupã care se trece la transferul nãmolului depozitat în primul compartiment de sedimentare. PorniÅ£i suflanta pentru a transfera namolul detaÅŸat care s-a sedimentat până când lichidul recirculat nu mai conÅ£ine sediment.
MinistaÅ£ia de epurare este un echipament ce funcÅ£ioneazã conectat la o sursã de curent alternativ ÅŸi are un regim de funcÅ£ionare continuu.
Înainte de începerea oricãrei lucrãri de exploatare ÅŸi întreÅ£inere, beneficiarul are obligaÅ£ia de a efectua instructajul de protecÅ£ie a muncii la toate persoanele implicate în lucrãrile mai sus menÅ£ionate .
Pentru funcÅ£ionarea ministaÅ£iei de epurare sunt necesare verificãri ÅŸi inspecÅ£ii dupã cum urmeazã:
1. La punerea în funcÅ£iune, se vor verifica urmãtoarele:
Se va verifica dacã legãtura de împãmântare este realizatã corect;
Se va verifica dacã alimentarea la sursa de curent alternativ este bunã;
Se va verifica fluxul de apã. Acestea vor trebui sã fie uniforme.
Se va verifica dacã suflanta introduce aer;
Se va verifica dacã diuzele de aer funcÅ£ioneazã corespunzãtor ÅŸi nu prezintã
semne de înfundare;
Se va verifica dacã orificiile de aerisire nu sunt obturate;
Se va verifica dacã mufele de la intrarea respectiv ieÅŸirea din staÅ£ie sunt
etanÅŸe, ÅŸi nu prezintã scurgeri de lichid;
Se va verifica dacã în timpul funcÅ£ionãrii se aud zgomote sau sunete suspecte;
Se va verifica dacã existã semne de vibraÅ£ii ce pot fi propagate din reÅ£eaua de
admisie în staÅ£ie.
Se va verifica dacã corpul staÅ£iei nu prezintã fisuri sau crãpãturi ÅŸi scurgeri de
lichid în sol;
2. La 6 luni de funcÅ£ionare, se vor verifica urmãtuarele:
Se vor verifica aceleaÅŸi elemente ca la punerea în funcÅ£iune;
Se vor verifica contactele ÅŸi conexiunile electrice ce pot prezenta semne de
oxidare. Se recomandã folosirea de substanÅ£e ce curãÅ£ã contactele electrice.
ATENTIE: la curãÅ£area acestora se va proceda decuplarea staÅ£iei de la sursa
de energie electricã pe perioada inspectiei ÅŸi întreÅ£inerii;
Se vor curãÅ£a pãrÅ£ile exterioare;
3. La 12 luni de funcţionare, se vor verifica aceleaşi elemente ca la 6 luni.
4. Urmãtoarele verificãri vor fi realizate din 6 în 6 luni ÅŸi vor consta în verificãrile
efectuate la 6 luni.
ÎN MOD NORMAL, VERIFICÄ‚RILE/INSPECÅ¢IILE TREBUIESC EFECTUATE LA PERIOADE DE TREI LUNI.
VI. ÎNTREÅ¢INEREA CONSTRUCÅ¢IILOR ÅžI INSTALAÅ¢IILOR DE CANALIZARE ÅžI EPURARE A APEI MENAJERE
Acestea constau din executarea urmãtoarelor operaÅ£ii:
- inspecÅ£ia preventivã;
- revizia preventivã;
- reparaţiile curente;
Prin inspecÅ£ia preventivã se înÅ£elege parcurgerea zilnicã de cãtre personalul de întreÅ£inere a tuturor pãrÅ£ilor componente ale instalaÅ£iei ÅŸi construcÅ£iei vizitabile în timpul funcÅ£ionãrii pentru constatarea defecÅ£iunilor vizibile, al neregurilor din punct de vedere al exploatării corecte ÅŸi stabilirea cauzelor care ar putea produce defecÅ£iunile ivite.
În cadrul inspecÅ£iei preventivese va urmãri verificarea respectării parametrilor de funcÅ£ionare a instalaÅ£iei.
DefecÅ£iunile ivite în cadrul inspecÅ£iei preventive se reparã pe loc dacã este posibil, dacã nu se va apela la o firmã specializatã pentru a se lua mãsurile necesare.
Prin revizie preventivã se înÅ£elege revizia ce trebuie efectuatã la pãrÅ£ile componente ale staÅ£iei de epurare atât la partea de construcÅ£ii cât ÅŸi la partea de instalaÅ£ii ÅŸi care constată pe lângă starea acestora ÅŸi modul de funcÅ£ionare ÅŸi acÅ£ionare efectuând micile reparaÅ£ii necesare ca etanÅŸeizări ale vanelor, ungerea mecanismelor diverse, alte mici reparaÅ£ii.
În perioada când se face revizia permanentã nu se mai face inspecÅ£ia preventivã.
Prin reparaÅ£ii curente dupã planse înÅ£elege remedierea defecÅ£iunilor care prin natura lor nu conduc la întreruperea imediatã a funcÅ£ionarii ministaÅ£iei.
În afara reparaÅ£iilor curente după plan, la fiecare din obiectele componente se vor mai efectua reparaÅ£ii ori de câte ori se produc defecÅ£iuni la construcÅ£ii ÅŸi instalaÅ£ii, care impiedicã desfãÅŸurarea normalã a obiectelor componente ale ministaÅ£iei sau pun în pericol securitatea ÅŸi protecÅ£ia muncii, aceste reparaÅ£ii în afara planului se fac la sesizarile din cadrul inspecÅ£iei ÅŸi reviziei preventive.