Login firme   Inregistrare Firma
Fisa tehnica

CARTEA TEHNICÄ‚ A STAÅ¢IEI

 
SISTEMUL DE TRATARE A APELOR REZIDUALE EUROTANK (ETK)

 
            Acest certificat  se referă la InstalaÅ£ia de tratare a apelor reziduale ETK.

            InstalaÅ£ia de tratare a apelor reziduale ETK a fost proiectată pentru a trata ape reziduale din gospodării de până la 130 de persoane, aceasta capacitate fiind pe deplin posibil de atins datorita:

             -rezervei prevazute in compartimentul anoxic

             -capacitatii de a se lucra cu concentratii crescute de namol in compartimentul destinat epurarii aerobe

              -capacitatii de aerare a suflantelor din dotare

            Tancurile pot fi folosite ÅŸi în baterii bine ramforsate, iar echipate corespunzător se realizează staÅ£ii de epurare care pot deservi comunităţi de până la 3.000 persoane.

            InstalaÅ£ia pentru tratarea apelor reziduale a fost concepută ÅŸi în scopul epurării apelor menajere ÅŸi/sau a apelor uÅŸor biodegradabile provenite de la creÅŸterea animalelor sau de la prelucrarea cărnii.

            InstalaÅ£ia este de tip monobloc alcătuită din mai multe compartimente fiecare având un rol specific.

            ViaÅ£a unităţii, atunci când este instalată ÅŸi folosită în conformitate cu instrucÅ£iunile deÅ£inătorului certificatului, trebuie să fie de minim de 25 de ani. TotuÅŸi, componentele mecanice vor fi supuse uzurii normale ÅŸi vor necesita servisare în această perioadă.

 

DESCRIEREA PRODUSULUI

            Sistemele oferite de societatea noastră pentru epurarea apelor reziduale cu substanÅ£e uÅŸor biodegradabile se bazează pe:

-          fenomene fizice ale transferului de masă

-          fenomene chimice (reacÅ£ii de hidratare, hidroliză, modificări ale pH-ului, etc.)

-          fenomene biochimice (reacÅ£ii catabolice, anabolice, inhibarea reacÅ£iilor enzimatice)

-          fenomele hidraulice (timpi de retenÅ£ie,k distribuÅ£ia apei uzate în reactor)

 

            Sistemul constă din mai multe compartimente de tratare având roluri diferite.

            La pătrunderea apelor reziduale în primul compartiment care funcÅ£ionează în regim deficitar de oxigen are loc o primă biodegradare a substanÅ£elor organice ÅŸi a anumitor substanÅ£e anorganice, cu ajutorul bacteriilor. Concomitent are loc ÅŸi o separare a grăsimilor care se colectează într-un jghab separat.

            Regimul de oxigen este de tip anoxic favorizând reducerea azotaÅ£ilor ÅŸi eliminarea fosforului.

            În continuare apele reziduale pătrund în compartimentul destinat epurării biologice aerobe care funcÅ£ionează pe principiul amestecului complet. Cantitatea de nămol biologic ÅŸi timpii de staÅ£ionare sunt calculaÅ£i astfel ca să se realizeze parametrii de epurare ceruÅ£i de legislaÅ£ia în vigoare.

            Oxigenarea apelor se realizează prin barbotarea aerului cu ajutorul ventilatoarelor adecvate.

            Apele epurate biologic pătrund în compartimentul decantor care este astfel conceput încât asigură concomitent o filtrare a acestora, nămolul biologic recirculându-se în interiorul sistemului. Periodic (circa un an) în funÅ£ie de condiÅ£iile concrete o parte din nămol va trebui evacuat în afara sistemului prin vidanjare.

            După operaÅ£iunea de decantare ÅŸi filtrare apele sunt evacuate în emisar.

            Întregul sistem funcÅ£ionează gravitaÅ£ional, energia electrică fiind consumată doar pentru aerarea apelor.

 

Elemente adiţionale:

 
    * Carcasă hidroizolantă a pompei de aer
    * Pompă de aer
    * Analizor de oxigen dizolvat ÅŸi emiţător de alarmă
    * Manuale de instalare, operare ÅŸi întreÅ£inere ÅŸi ghid de utilizare

FABRICARE

            InstalaÅ£ia este de tip monobloc fabricată din poliester armat cu fibră de sticlă, materialul fiind foarte rezistent la umiditate, solicitări mecanice ÅŸi mediu de reacÅ£ie acid.

            Echipamentul de aerare constă în suflante tip MEDO produse în Japonia cu o foarte mare anduranţă în exploatare, având ÅŸi consum de energie redus.

            Sistemul de introducere a aerului se asigură prin discuri se dispersie produse ÅŸi comercializate de Stamford Scintific International din Canada, care asigură o aerare corespunzătoare a apelor pentru un consum optim energetic.


Controlul calităţii:

            InspecÅ£iile de control al calităţii includ grosimea componentelor, acurateÅ£ea dimensională asamblată ÅŸi siguranÅ£a prinderilor.

LIVRARE, STOCARE ÅžI MARCARE

 
            Unităţile Sistemului de tratare a apelor reziduale ETK trebuie ridicate prin suspendare în punctele recomandate de producător pentru a evita deteriorarea rezervoarelor pe durata descărcării ÅŸi amplasării în excavaÅ£ie. Descărcarea trebuie supravegheată cu grijă, iar echipamentul de ridicare trebuie ales luând în considerare greutatea unităţii, dimensiunile ÅŸi distanÅ£a de ridicare. Toate operaÅ£iile de ridicare trebuie să fie în conformitate cu prevederile legale. InstrucÅ£iunile producătorului trebuiesc urmate prin folosirea echipamentelor de ridicare potrivite.

 
            Rezervorul de tratate a apelor reziduale ETK trebuie păstrat pe un teren moale fără ascuÅ£iÅŸuri de la pietre ascuÅ£ite sau cărămizi, etc. care pot deteriora rezervorul. Toate componentele electrice trebuie păstrate într-un mediu curat ÅŸi uscat.

            Produsul poartă numele producătorului ÅŸi detalii de contact, certificări de calitate, de mediu ÅŸi legale inclusiv marca de identificare care include numărul de certificat, etichete care indică conexiunile de intrare ÅŸi de ieÅŸire, numărul de model ÅŸi numărul maxim de persoane deservite.

 
INSTALAREA


Generalităţi:

 

            S.C. EUROTANK S.R.L. oferă service pentru proiectarea, supravegherea la faÅ£a locului ÅŸi instalarea Sistemelor de tratare a apelor reziduale ETK.

            Este necesar să se impiedice pătrunderea apelor pluviale în instalaÅ£ia de epurare.     Obiectele plutitoare care pot să pătrundă accidental în instalaÅ£ie se reÅ£in pe un grătar de curăţire. Materialele nebiodegradabile de exemplu covoare, articole de plastic, cauciuc, latex, etc. nu trebuie să pătrundă în sistemele de epurare.

            Sistemul de tratare a apelor reziduale ETK nu trebuie instalat în zone care sunt expuse la inundaÅ£ii fără o protecÅ£ie adecvată aÅŸa cum se specifică de producători.

            Este esenÅ£ial să se ia măsuri de precauÅ£ie pentru a preveni deteriorarea prin traficul de la faÅ£a locului. Suprasarcinile de la vehicule, etc. nu trebuie permise la o distanţă egală cu adâncimea excavaÅ£iei, cu excepÅ£ia cazului când se asigură protecÅ£ii. Un gard corespunzător trebuie instalat pentru a preveni accesul vehiculelor prea aproape de unitate.

Lucrări electrice:

            Conexiunile electrice ale sistemului de tratare a apelor reziduale ETK la carcasa pompei de aer trebuie realizate de o persoană competentă folosind materiale corespunzătoare în acest scop.

            Cablurile trebuie protejate de deteriorarea accidentală printru-un tub corespunzător sau alte mijloace de protecÅ£ie. Carcasa trebuie protejată de deteriorarea accidentală de către vehicule.

LOCALIZARE ÅžI VENTILAÅ¢IE

            Localizarea sistemului de tratare a apelor reziduale ETK trebuie aleasă astfel încât să existe un acces adecvat pentru instalare ÅŸi întreÅ£inere ulterioară ÅŸi desfundare. Curăţarea se realizează prin spălare ÅŸi vidanjare.

 
EVACUAREA APEI REZIDUALE TRATATE

Principii generale:


            Sistemul de tratare a apelor reziduale ETK produce apă reziduală complet tratată (BOD<20 mg/l; solide în suspensie <30 mg/l)
            Datorită gradului ridicat de percolare în general nu este nevoie de instalarea sistemelor de difuzie-amestec.

Tratare ulterioară:
 

            În anumite cazuri (de exemplu în vecinătatea unei surse de apă potabilă), efluentul poate necesita „finisarea”  ÅŸi dezinfectarea înainte de descărcare, pentru a reduce nivelurile de bacterii coliforme. Eurotank poate sfătui sau furniza metode variate de finisare ÅŸi dezinfectare.

 

SERVISARE ÅžI ÎNTREÅ¢INERE

 
            Eurotank oferă contracte de servicii ÅŸi întreÅ£inere.

Incinta:

            Acolo unde este necesar, zona din jurul rezervorului trebuie îngrădită pentru a o proteja de animalele domestice ÅŸi alt trafic nedorit.

Generalităţi:

 
            Sistemul de tratare a apelor reziduale ETK se potriveÅŸte pentru colectarea ÅŸi epurarea apelor reziduale menajere ÅŸi a celor provenite de la crescătoriile de animale de până la 30 de capete, prelucrarea cărnii ÅŸi din industria alimentară în general.

 
            Următoarele condiÅ£ii se vor respecta pentru toate instalaÅ£iile:


1.                  Apa subterană  ÅŸi nivelele de inundaÅ£ie vor fi întotdeauna sub nivelul de ieÅŸire al instalaÅ£iei.

2.                  Descărcarea de la Sistemul de tratare a apelor reziduale ETK trebuie să se facă într-un curs de apă în conformitate cu cerinÅ£ele Autorităţii locale.

3.                  Toate sistemele de tratare a apelor uzate vor fi marcate fără a se putea ÅŸterge cu tipul modelului ÅŸi echivalentul populaÅ£iei astfel încât atunci când instalaÅ£ia este completă aceste detalii să fie clar vizibile în scopuri de înregistrare.

 

            Efluentul care rezultă de la colectorul tratat cu Sistemul de tratare a apelor reziduale ETK va fi în mod normal în limitele standardelor actuale cu condiÅ£ia ca sarcinile hidraulice ÅŸi BOD să fie în limitele recomandate de producător pentru unitatea instalată.

 

            În anumite condiÅ£ii neobiÅŸnuite, efluentul rezultat poate să nu fie în limitele standardelor. Acest lucru este normal pentru orice proces de tratare a deÅŸeurilor biologice ÅŸi poate fi cauzat de o sarcină hidraulică sau BOD neobiÅŸnuită, condiÅ£ii meteorologice, contaminare cu cantităţi excesive de (a) deÅŸeuri ÅŸi grăsime, (b) dezinfectanÅ£i casnici, (c) detergenÅ£i sau otrăvirea florei sau faunei microbiologice prin alte chimicale.

 

BAZA DE PROIECTARE

Calitatea apei reziduale:
 
Caracteristicile apei reziduale tratate:
 

pH

6-9

BOD

< 20mg/l

Solide în suspensie

<30 mg/l

Amoniu

< 20 mg/l N

Fosfor

< 5 mg/l



            Se va permite o perioadă de aclimatizare după darea în funcÅ£iune a unităţii înainte de a se aÅŸtepta atingerea parametrilor normali. Această perioadă este în general de câteva săptămâni ÅŸi este normală pentru orice instalaÅ£ie de tratament biologic.

 

EVALUARE DE MEDIU

CURÄ‚Å¢ARE ÅžI ÎNTREÅ¢INERE

 
            Curăţirea ÅŸi întreÅ£inerea trebuie realizate de personal instruit ÅŸi experimentat în conformitate cu instrucÅ£iunile de funcÅ£ionare ÅŸi întreÅ£inere furnizate de Eurotank.


Curăţarea:

 
            Sistemul de tratare a apelor reziduale ETK se desfundă cu o instalaÅ£ie de vidanjare. Trebuie să se acorde atenÅ£ie pentru a evita deteriorarea duzei furtunului. Zonele primare de depunere se vor desfunda numai în conformitate cu recomandările deÅ£inătorului Certificatului.  Pentru o locuinţă medie aceasta poate necesita curăţare la 12 - 18 luni.

 

SIGURANÅ¢A


Siguranţa personalului:

 
            Capacul de acces este fixat sigur ÅŸi blocat pentru a preveni accesul neautorizat. Capacul nu va fi lăsat deschis deasupra unui rezervor nesupravegheat. Rezervoarele sunt potenÅ£ial periculoase, în mod particular atunci când sunt desfundate. Desfundarea nu trebuie făcută niciodată singur. Pătrunderea în rezervor se face numai în prezenÅ£a personalului autorizat ÅŸi instruit. Focul deschis poate cauza explozii ÅŸi nu se va folosi în vecinătatea rezervorului.

 
            Toate Sistemele de tratare a apelor reziduale ETK trebuie localizate, poziÅ£ionate ÅŸi marcate pentru a preveni suprasarcinile sau impactul accidental al vehiculelor.


Agrementare:

      
        StaÅ£iile Eurotank au fost agrementate de Consiliul Tehnic Permanent pentru ConstrucÅ£ii sub nr. 003-05/108-2011 în urma lucrărilor de agrementare tehnică executate de Institutul de Cercetare, Proiectare ÅŸi ProducÅ£ie Experimentală „PROCEMA CERCETARE S.R.L.” BucureÅŸti.